Initiatie voor professionals in trauma-alertheid, trauma psycho-educatie en trauma-stabilisatie

Wat is trauma ?
Trauma wordt, begrijpelijk, heel vaak geassocieerd met seksueel geweld, mishandeling of een éénmalige gebeurtenis als een zwaar ongeval. Maar je hoeft geen vluchtelingenkamp, vluchthuis, centrum voor seksueel geweld of spoeddienst van een ziekenhuis te bezoeken om met trauma geconfronteerd te worden.

Meer mensen dan we denken worden geconfronteerd met trauma. Het kan ons allemaal overkomen, zowel onszelf, onze vrienden, familie of buren. Allen kunnen we gebeurtenissen meemaken die door ons brein als ‘gevaar’ worden opgeslaan.

Als mens zijn we heel weerbaar en veerkrachtig, maar trauma laat sporen na. Door een gebeurtenis als gevaar op te slaan wil ons brein ons in de toekomst beschermen. Maar dit heeft gevolgen. Zo kunnen je lichaam en brein heel heftig te reageren als je geconfronteerd wordt met iets dat je, al dan niet bewust, aan het trauma doet denken. Of zal je brein bepaalde situaties vermijden om niet aan het gebeuren te hoeven denken. Deze reacties, symptomen of sporen zijn op het eerste gezicht niet altijd zichtbaar. Maar ze kunnen mensen hinderen in hun dagdagelijkse leven. Trauma zorgt voor blokkades in ons functioneren en kan leiden tot andere problemen zoals depressie, burn-out, angst, een laag zelfbeeld of verslavingsproblemen. Trauma kan ook een hulpverleningsproces of genezingsproces bemoeilijken.

Waarom deze training ?
Trauma kan verholpen worden, ook jaren nadat een trauma zich heeft voortgedaan. Met passende traumatherapie kunnen blokkades en hindernissen worden weggewerkt.
Maar daarvoor moet trauma eerst erkend worden. Zowel door de hulpverleners als door de cliënt of patiënt zelf. Te vaak wordt trauma niet gezien of verkeerd gediagnosticeerd. Trauma-alertheid is dat ook een eerste cruciale stap. Door te weten wat trauma is en trauma-symptomen te herkennen maak je het verschil.
Getraumatiseerde mensen begrijpen vaak zelf ook niet waarom ze op een bepaalde manier reageren of bepaalde situaties uit de weg gaan. In deze opleiding krijg je de nodige skills tools en handvaten om door psycho-educatie en stabilisatie patiënten en cliënten te informeren en tot rust te brengen

Na deze opleiding?
• herken je trauma en traumasymptomen
• heb je de nodige skills, tools en handvaten om trauma-alert te werken, cliënten en patiënten te informeren en te stabiliseren.

 

Praktische informatie

Trainer:

Deze opleiding wordt gegeven door Ilse Vande Walle.

Ilse werkt als traumatherapeut, persoonlijke ontwikkelingscoach en trainer.  Ze is een gecertificeerde EMDR en Brainspotting therapeut en volgde de opleiding Trauma-Focused Gedragstherapie voor volwassenen, kinderen en jongeren.

Daarnaast is Ilse experte en geeft ze workshops, lezingen en opleidingen rond Growth Mindset, Stress en Burn-out. Bovendien maakt zij deel uit van het equipe therapeuten bij School 4 POWER, namelijk het PsychoTherapeutisch Centrum Gent.

Data:
Deze opleiding gaat door op donderdag 8 en vrijdag 9 december 2022

Locatie:
Square Jacques Geerinckx 3, 9300 Aalst

Prijs:
€500 excl BTW

Je kan voor deze training beroep doen op KMO-portefeuille.

Concreet:

Wij gaan van start met min 8 deelnemers en sluiten de inschrijvingen af bij 15 deelnemers.

Extra:

1u online individuele supervisie inbegrepen binnen de drie maanden.

Inbegrepen:
Broodjeslunch en materiaal

Inschrijven:
Info@ptcgent.be

Annulatievoorwaarden:

Het voorschot (= BTW bedrag, namelijk €105) dient betaald te worden bij het ontvangen van de factuur. Het volledige bedrag dient vergoed te worden voor de start van de opleiding.

Bij annulatie is het voorschot niet te recupereren.

De annulatiekost één maand voor de start van de opleiding bedraagt 30% van de totale kostprijs.