Zoals we in de blog ‘It takes a village to survive a corona crisis’ al zeiden is het behouden van sociaal contact een manier om ons minder verloren, en sociaal geïsoleerd te doelen. Want net in tijden van Covid-19 is een luisterend oor zo belangrijk, en is communicatie het sleutelwoord tot verbinden.

Naast het contact met familie en vrienden, en voor sommigen bij gebrek aan beiden, is ook contact met mensen rondom ons in het algemeen belangrijk. 

We geven jullie een aantal hartverwarmende initiatieven mee die er worden genomen om mensen online met elkaar in verbinding te brengen.

https://www.verbindingvlaanderen.org/

Om online te kunnen verbinden met anderen, zet het Vlaams Trainerscollectief Geweldloze Communicatie het platform ‘Vlaanderen in Verbinding’ op. Onder begeleiding van een Verbindende Communicatie Trainer een dagelijkse online bijeenkomst van 20-21.30 georganiseerd om samen te zijn, je hart te luchten, te verbinden, gehoord te worden.

De werking van deze bijeenkomsten is gebaseerd op het gedachtegoed ‘Verbindende communicatie’, ontwikkeld door Marshall Rosenberg.

https://www.human.online/

Human online organiseert veilige online ervaringen met anderen, door samen te zijn met anderen, om zo verbinding te creëren tussen mensen van verschillende achtergronden.

Door technologie te gebruiken om barrières te overstijgen, wil Human Online de verbinding met onszelf en anderen versterken.

Elke zondag van 12 april tot en met 17 mei van 15.30 – 16.30u kan je de Human Minute ervaren, waarin mensen samen een minuut delen en elkaar aan kijken via een stille videoverbinding. Deelname is gratis, en je kiest zelf hoeveel minuten je meedoet.

http://wehavethechoice.com/

Elke zondag van 12 april tot en met 17 mei  en dit van 16.30 – 18u organiseert We Have The Choice i.s.m. Bond Zonder Naam een wekelijks online moment van verbinding.

In een cirkelmoment worden we uitgenodigd om aanwezig te zijn bij wat er is, zonder oordeel. Hoe kan ik in deze onzekere en soms pijnlijke omstandigheden dicht bij mijzelf en bij de ander blijven, zonder me te verliezen in onrust? Wat leer ik uit deze ervaring en kies ik om mee te nemen in mijn leven? Deelnemen is gratis, inschrijven is nodig.  

We have the Choice is gegroeid uit een burgerinitiatief van Kristin Verellen – die haar levenspartner Johan Van Steen verloor in de aanslagen van Maalbeek op 22 maart 2016. Intussen is We have the choice uitgegroeid tot een organisatie met meer dan tientallen vrijwillige cirkelbegeleiders.

https://www.allezchantez.be/wezullendoorgaan/

Allez Chantez organiseert gratis zangevenementen waarop jij met vele anderen kan komen meezingen, om zo plezier te verbinden in het zingen, samen met anderen. Allez Chantez wil ondanks de Corona-maatregelen samen blijven zingen. Elke donderdagochtend laat Allez Chantéz iedereen die graag zingt voluit samen zingen op Radio 1. In het programma ‘We zullen doorgaan’ dat donderdag tussen 9 en 12 uur doorgaat wordt er een meezinglied gekozen. Op de webpagina van allezchantez kan je al vanaf een week voordien ontdekken welk lied het is, en de tekst krijg je er bij.

In ‘We zullen doorgaan’ zingt iedereen samen én maken ze het nieuw meezinglied voor de komende week bekend.

Je staat er niet alleen voor. Red je het moeilijk alleen? Laat je ondersteunen door de therapeuten van PTC Gent.

Kris De Groof, gestalttherapeute en relatietherapeute