Jennifer Freyd is een gerenommeerd Amerikaans psycholoog en onderzoeker, die wereldwijd erkend wordt voor haar baanbrekende werk op het gebied van trauma, geheugen en psychologische schade. Haar onderzoek heeft cruciale inzichten opgeleverd in de complexe relatie tussen trauma en verraad, en haar theorieën hebben geleid tot innovatieve benaderingen voor de behandeling van trauma.
Freyd introduceerde het concept van “betrayal trauma”, een specifieke vorm van trauma die ontstaat wanneer iemand wordt beschadigd door een persoon die juist de taak had om te beschermen of te verzorgen. Dit soort trauma kan optreden in situaties van emotioneel, fysiek of seksueel misbruik, waarbij het verraad des te schadelijker is vanwege de vertrouwensband met de dader.


Binnen relaties verwijst betrayal trauma naar de ernstige impact die verraad, zoals ontrouw, bedrog of andere vormen van misbruik, kan hebben op de vertrouwensbasis en emotionele gezondheid van het koppel. Deze vorm van trauma ondermijnt de fundamentele basis van vertrouwen, wat vaak leidt tot diepgaande emotionele schade.
In een recent interview tussen Dr. Belle en Dr. Lisa Palmer-Olsen, wordt dieper ingegaan op de vraag hoe therapeuten zich kunnen afstemmen op koppels die te maken hebben met verraad. Ze onderzoeken hoe Emotionally Focused Therapy (EFT) kan worden ingezet en concreet toegepast in deze uitdagende situaties.


EFT speelt een sleutelrol bij het herstellen van vertrouwen en emotionele veiligheid binnen relaties die zijn getroffen door betrayal trauma. Het richt zich op het creëren van een veilige emotionele basis, waarin partners hun ervaringen kunnen delen zonder angst voor veroordeling. Het herstel van vertrouwen is hierbij een centraal doel, en therapeuten stimuleren open communicatie en empathie om dit proces te ondersteunen. Een belangrijke stap in EFT is het helpen van koppels om inzicht te krijgen in hun destructieve patronen en deze te stabiliseren, zodat ze samen kunnen werken aan herstel.


Bij de behandeling van betrayal trauma wijkt de aanpak echter af van de traditionele EFT-methode. In de eerste fase ligt de nadruk vooral op stabilisatie. Het is van essentieel belang dat het koppel vertrouwen krijgt in het therapeutische proces en in de therapeut zelf, zodat ze de moed vinden om hun kwetsbaarheid te tonen en pijnlijke emoties, zoals verdriet en woede, te uiten. Pas wanneer er een minimale mate van hernieuwd vertrouwen en kwetsbaarheid is, kan de therapie zich richten op het herstructureren van destructieve communicatiepatronen en het bevorderen van positieve interacties.


In de podcast ‘We Heart Therapy’ neemt gastvrouw Dr. Belle, een gecertificeerd EFT-supervisor en -therapeut, ons mee in een diepgaand gesprek met Dr. Lisa Palmer-Olsen, een vooraanstaand EFT-trainer van het San Diego Center for EFT. Samen verkennen ze de complexe dynamiek van betrayal trauma in relatietherapie en bespreken ze hoe EFT koppels kan helpen de wonden van verraad te begrijpen en te helen. Deze podcast biedt waardevolle inzichten en compassievolle benaderingen die een pad kunnen banen naar hernieuwd vertrouwen en een diepere emotionele verbinding.

 

Veronique Bundervoet,
psychologe, relatietherapeute en opleider in de relatiedynamieken