Blijf aardig tijdens conflicten: tips voor een sterkere relatie


In elke relatie zijn er onvermijdelijk momenten van conflict en frustratie. Deze intense periodes kunnen het moeilijk maken om vriendelijk te blijven tegen je partner. Het kan verleidelijk zijn om je emoties ongefilterd te uiten, vooral als je boos of gekwetst bent. Toch is het juist in deze momenten van spanning dat vriendelijkheid het meest waardevol is. Het oefenen van vriendelijkheid, zelfs wanneer je innerlijk stormachtig bent, is niet alleen een teken van emotionele volwassenheid, maar ook een sleutel tot het versterken van de relatie. In deze blog verkennen we waarom het zo moeilijk is om aardig te blijven tijdens conflicten en hoe je deze uitdaging kunt omarmen om je relatie te verdiepen en te versterken.


De gelofte van vriendelijkheid


Wanneer we een toegewijde relatie aangaan, doen we vaak een belofte aan onszelf en aan onze partner. We beloven om hen te steunen en voor hen te zorgen. Daarnaast doen we een secundaire belofte: dat we ons beste zelf zullen zijn, vol integriteit en hoop op een succesvolle toekomst. Wanneer we tijdens een ruzie helemaal de mist ingaan, is dit dubbel pijnlijk – zowel voor onze partners als voor onszelf – omdat het onze inspanningen voor groei en de potentie voor grotere intimiteit ondermijnt.


Een relatie is een gezamenlijke inspanning van twee mensen die bewust en enthousiast werken aan een gedeelde visie. Ondanks de moeilijkheden van het dagelijks leven zijn partners verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. Terwijl een stel samen groeit, worden ze niet uitgesloten van persoonlijke groei – integendeel, ze moeten zich individueel ontwikkelen om voortdurend hun “beste zelf” naar hun partner te brengen.


Vriendelijkheid veroorzaakt vriendelijkheid


Hoe kun je een gewoonte van vriendelijkheid in je relatie cultiveren? Hieronder volgen 3 krachtige tips die je nu kunt toepassen :

  1. Denk goede gedachten

    We zijn ingesteld om te voelen zoals we herhaaldelijk denken. Positieve gedachten over je partner maken het gemakkelijker om positiever te denken en positief tegen hen te spreken en te handelen. Om de gewoonte van vriendelijkheid te ontwikkelen, moet je zowel de gedachten als de acties oefenen.


    Herinner jezelf elke dag aan de mooie dingen die je partner heeft gedaan. Bijvoorbeeld, is hij of zij eerder thuiskomen voor het avondeten? Hoe klein de actie ook is, maak er een gewoonte van de vriendelijkheid op te merken terwijl het gebeurt en een mentale aantekening te maken van hoe gelukkig het je maakt. Wanneer je je partner ziet, vermeld dit dan aan hen. Het opmerken van de goede dingen over je partner helpt je in wat Dr. John Gottman de Positieve Perspectief of Positieve Sentimentsoverheersing noemt. Het is een gevoel van hoopvol welzijn dat voortkomt uit positieve gedachten en positieve interacties. Het spijst jullie emotionele bankrekening!
  2. Aanvaard verantwoordelijkheid

    Neem verantwoordelijkheid voor het beoordelen van je eigen gevoelens voordat je ze aan je partner voorlegt. Hoewel woede en frustratie legitieme emoties zijn, kan verder onderzoek onthullen dat je feitelijk geïrriteerd of verdrietig bent over een situatie. Misschien ontdek je bij reflectie dat je je verlaten voelde of dat je dromen niet erkend worden. Het nauwkeurig kunnen aanwijzen van je gevoelens zal je helpen ze op een vriendelijker, zachter toon aan je partner over te brengen.


    Je denkt misschien dat het authentiek is om precies te zeggen wat er in je opkomt zonder iets voor je partner te filteren, maar overweeg dat zodra zij gekwetst zijn, het moeilijker is voor hen om empathisch met je te verbinden. Neem een moment om je gevoelens te verwerken met een therapeut of alleen. Probeer een dagboek of logboek bij te houden van je dag en hoe je je voelde. Het verwerken van je gevoelens door te schrijven helpt vaak om gedachten te ordenen en te sorteren.
  3. Laat hoop winnen

    Heb vertrouwen in de relatie en in je betrokkenheid. Mogelijks is er frequent ruzie, richt je toch op je vriendschap. Ik zie koppels in mijn praktijk die hun problemen eerst willen “oplossen” voordat ze uitgaan voor een ijsje of ontspannen tijdens het diner. Het is niet mogelijk om problemen op te lossen met iemand met wie je niet wilt samenwerken.


    Ik moedig koppels vaak aan om samen een activiteit te doen,  ondanks hun klachten! Het is veel gemakkelijker om problemen te bespreken met je beste vriend dan met je “vijand.” Het kan moeite kosten om een date night in te voeren, maar dichtbij en verbonden zijn is een gewoonte, en gewoonten moeten bewust en regelmatig worden beoefend. Probeer je best te doen om vriendelijk te zijn tegen je partner.


Conclusie

Vriendelijkheid en zachtheid zijn keuzes. Net zoals we een glimlach bieden en de deur voor een vreemde openhouden, moeten we deze gewoonte in onze relatie cultiveren, ongeacht hoeveel tijd er verstreken is. Hoe langer we het proberen, hoe gemakkelijker het wordt om een positief beeld van onze geliefde op te roepen. Hoe meer we vriendelijkheid beoefenen, hoe gemakkelijker het is om te herinneren dat onze partner ook een mens is die het leven naast ons ervaart. Het wordt gemakkelijker om een glimlach te bieden en een olijfboom uit te reiken naar de persoon die samen met ons worstelt – niet tegen ons.


Het implementeren van deze tips kan je helpen om een cultuur van vriendelijkheid in je relatie te bevorderen, zelfs tijdens de moeilijkste momenten. Door vriendelijkheid te omarmen als een kernwaarde, kun je de sterkte en diepte van je relatie aanzienlijk vergroten.

Veronique Bundervoet,
psychologe, relatietherapeute en opleider in de relatiedynamieken