Van conflict naar verbinding : hoe EFT koppels helpt groeien

Relaties zijn vaak een bron van zowel vreugde als frustratie. Het is niet ongebruikelijk dat koppels tegen problemen aanlopen die hen uit elkaar lijken te drijven. In plaats van deze uitdagingen te vrezen, kan het een kans zijn om de relatie te verdiepen en te versterken. Emotionally Focused Therapy (EFT) biedt een krachtige aanpak voor koppels die vastzitten in destructieve patronen en op zoek zijn naar een diepere emotionele verbinding. In deze blog duiken we dieper in hoe EFT werkt en hoe het koppels kan helpen om van conflict naar verbinding te evolueren.

Wat is Emotionally Focused Therapy (EFT)?

Emotionally Focused Therapy is een op onderzoek gebaseerde therapie ontwikkeld door Dr. Sue Johnson. Het is ontworpen om koppels te helpen begrijpen en verbeteren hoe ze met elkaar omgaan, vooral als het gaat om hun emotionele behoeften en reacties. EFT richt zich op het versterken van de emotionele band tussen partners door het identificeren en doorbreken van destructieve patronen, en het bevorderen van een veilige en ondersteunende relatie.

Hoe Ontstaan Destructieve Patronen?

Destructieve patronen ontstaan vaak uit onvervulde emotionele behoeften en eerdere ervaringen. Wanneer partners zich niet gehoord of begrepen voelen, kunnen ze in automatische reacties vervallen die de situatie verergeren. Deze patronen kunnen variëren van defensief gedrag en terugtrekking tot escalatie en vijandigheid. Hoewel deze reacties een manier zijn om met pijn en onzekerheid om te gaan, kunnen ze de relatie verder beschadigen en de emotionele afstand vergroten.

De Impact op Emotionele Verbinding

Destructieve patronen hebben een directe impact op de emotionele verbinding tussen partners. Wanneer partners niet op een constructieve manier met elkaar communiceren, kunnen gevoelens van onveiligheid, afstand en ontevredenheid ontstaan. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van conflicten, waarbij elk conflict de emotionele kloof vergroot in plaats van verkleint.

EFT helpt koppels deze patronen te doorbreken door zich te richten op de onderliggende emoties en behoeften die aan deze patronen ten grondslag liggen. Door een dieper begrip te krijgen van elkaars emoties en behoeften, kunnen partners leren hoe ze op een meer empathische en ondersteunende manier met elkaar omgaan.

Stappen naar een Sterkere Relatie

EFT bestaat uit verschillende fasen die samen een plan van aanpak bieden om de relatie te versterken:

  1. Identificeren van Probleemgebieden

    De eerste stap in EFT is het identificeren van de destructieve patronen en interacties die de relatie ondermijnen. Dit houdt in het in kaart brengen van terugkerende conflicten en de emotionele reacties die ze oproepen.
  2. Herkennen van Emotionele Behoeften

    Vervolgens worden partners aangemoedigd om hun diepere emotionele behoeften en kwetsbaarheden te delen. Dit helpt om begrip en empathie op te bouwen en om te zien hoe hun eigen gedrag en reacties bijdragen aan de problemen.
  3. Opbouwen van Veilige Verbinding

    Met de nieuwe inzichten werken partners aan het opbouwen van een veilige emotionele verbinding. Dit houdt in dat ze leren hoe ze op een constructieve manier met elkaar communiceren en elkaar emotioneel ondersteunen.
  4. Versterken van Positieve Interacties

    De laatste fase richt zich op het versterken van positieve interacties en het creëren van nieuwe, gezonde patronen. Dit kan helpen om de relatie te verstevigen en de verbinding te verdiepen.

Waarom EFT Effectief is

Emotionally Focused Therapy biedt een waardevolle benadering voor koppels die worstelen met destructieve patronen en op zoek zijn naar een diepere emotionele verbinding. Door inzicht te krijgen in hun interacties en te leren hoe op een constructieve manier met emoties om te gaan, kunnen partners hun relatie herstellen en versterken. Het resultaat is een sterkere, hechtere relatie waarin beide partners zich gehoord, begrepen en ondersteund voelen.

Als jullie als koppel worstelen met relatieproblemen, kan EFT een waardevolle stap zijn richting een gezondere en meer vervullende relatie. Het kan jullie helpen om van conflicten naar verbinding te bewegen en samen te groeien op een manier die jullie beiden ten goede komt.

 

Veronique Bundervoet,
psychologe, relatietherapeute en opleider in de relatiedynamieken

 

Onderstaande video werd gemaakt door de Sharon MEAD,  EFT California waarbij op een ludieke manier deze methodiek wordt toegelicht :