Als jouw hart gebroken is dan kunnen we vaak niet terugvallen op de copingsmechanismen die we voor andere moeilijkheden hanteren.
Uit studies is gebleken dat we telkens op zoek gaan naar een reden waarom de relatie eindigt en we hierin eigenlijk niet op onze ratio kunnen vertrouwen. De reden die ons wordt aangereikt is voor onszelf vaak niet voldoende om een dergelijke breuk te verantwoorden. Een gebroken hart veroorzaakt een dermate dramatische, emotionele pijn dat ons brein ons zegt dat de reden even dramatisch moet zijn. En deze oer-instinct gedacht is zo krachtig dat iedere redelijke uitleg vervaagt en we vaak obsessief op zoek gaan naar de clues die er vaak niet zijn. Bovendien gaat ons brein op zoek naar het liefdeshormoon, Oxytocin, welke jou het gevoel van een god(in) geeft en naar Dopamine om stress te reduceren.

Wetenschappelijke studies toonden aan dat ‘gedumpt worden’ dezelfde mechanismes in ons brein activeert als wanneer een verslaafde zijn ‘drug’ niet krijgt. Dan gaan we koortsachtig op zoek om dat toch te krijgen en dat kan bij een relatiebreuk enkel door zich te blijven wentelen in herinneringen, waarbij we de ex-partner gaan idealiseren.

Verslaafden kennen dat mechanisme maar iemand die een relatiebreuk verwerkt kent dit mechanisme niet! Vaak stellen we ons de vraag ‘Wat is er met mij aan de hand?’. Vooral omdat we niet de geschikte antwoorden vinden en dus de verantwoordelijkheid vaak in onze eigen persoonlijkheid gaan zoeken.

Als jouw hart gebroken is dan moet je beseffen dat elke seconde dat je spendeert aan jouw ex-partner (bijv via sociale media) dat je hiermee dus toegeeft aan jouw verslaving. En hiermee jouw pijn verergert en jouw herstel gecompliceerder maakt.

Herstellen van een gebroken hart is geen plezierreisje. Het is een gevecht. Geen enkele rationele gedachte is hiertegen opgewassen.

Om te herstellen heb je ook nog iets anders belangrijk nodig, namelijk je moet loslaten. Je moet bereid zijn te accepteren dat het over is. Anders zal jouw brein jou hoop blijven voeden. Naast het idealiseren is het dus belangrijk om ook een lijst van alle negatieve aspecten te memoriseren.

Om jouw gebroken hart te herstellen moet je beseffen welke leegte er is achter gebleven. Het gaat zowel over de leegte relationeel maar ook een leegte in de eigen identiteit, de leegte in jouw sociaal leven als de letterlijke leegte in het huis. Pas als je dit onder ogen durft te zien dan kan je ook rouwen en onderzoeken wat hiertegenover te plaatsen. De zoektocht naar de eigenwaarde is cruciaal in het herstel.

Herstellen van een relatiebreuk is hard, maar als je weigert om misleid te worden door jouw brein én je neemt stappen om te genezen dan kan je meer aanwezig zijn in het NU.

We hebben niet echt rituelen maar heb geduld want je kan en zal herstellen.

Veronique Bundervoet,
psychologe, relatietherapeute en opleider in de relatiedynamieken

How to fix a broken heart | Guy Winch