Bewustwording

Verkrijg kennis van HSP, en jouw kwaliteiten en valkuilen. Wat zijn jouw specifieke en unieke persoonskenmerken en uitingsvormen van HSP? Wat zijn hierin je talenten, wat maakt je sterk? En waar moet je op letten bij overprikkeling?

 

Jouw handleiding

 

Leer omgaan over- en onderprikkeling

Hoe vind jij de balans tussen onder- en overprikkeling, en het verschil tussen fysieke, mentale en relationele/emotionele prikkels?

Maak een prikkellijst: overloop wat je deze week of maand op de agenda hebt staan aan leuke en minder leuke prikkels. Deel ze in volgens fysieke, mentale of emotionele prikkels.

Voorkom overprikkeling: sta even stil bij wat je overprikkeld maakt. Bekijk hoe je dit meer kan voorkomen. Ik word overprikkeld door …. Ik neem mezelf voor om …

 

Leer omgaan met sensorische gevoeligheid

Werk samen met je zintuigen. Benut je zintuigen actief, en wordt bewust van de manier waarop jij prikkels verwerkt.

Neem een aantal keer per dag de tijd om met je zintuigen aan de slag te gaan: wat zie je hoor je, voel je? Hoe hoog scoor je op overprikkeling? Wat kan je nu doen om naar een situatie/context van minder prikkels te gaan? Wat kan je na deze situatie doen om hiervan te herstellen?

 

Jouw routekaart

 

Krijg inzicht in jouw manier van denken

Onderzoek de drijfveren van je gedachten. Doorbreek je gedragspatronen.

Hou een dagboek bij van je piekergedachten. Bekijk na een tijd welke gedachten steeds terugkeren. Welke van deze gedachten helpen je, en welke duwen je naar beneden? Wat heb je nodig om je helpende gedachten op te roepen? En wat hebben je negatieve gedachten nodig om te kalmeren?

 

Leer omgaan met je emoties

Wat zijn de secundaire emoties, en wat verbergen of verbloemen ze aan primaire behoeften? Wat toon je wanneer je overprikkeld bent aan emoties? En welke behoeften zitten hier achter? Hoe kan je je emoties meer bekijken als onbenoemde en onvervulde behoeften? Hoe kan je ze meer verwoorden als een behoefte?

 

Hoe verlopen de interacties tussen jou en de ander

Vergroot je bewustzijn rond het verloop en de emoties en verwachtingen van jezelf en de ander. Hoe kan je in verbinding blijven met de ander zonder de verbinding met jezelf te verliezen, of andersom?

 

Leer omgaan met energie:

Leer je energiegevers en -vreters kennen, je energie doseren en actief in te zetten

Maak een oplaadlijst: hoe en waar kan je dagelijks de tijd nemen om even ‘hersteltijd’ in te bouwen? Schrijf eigen oplaadmomenten op. Probeer deze week elke dag zo’n herstelmoment uit, bekijk eventueel op voorhand al wat waar zou kunnen. Dit helpt om hier echt werk van te maken, en je krijgt inzicht in wat helpt en niet.