“Ik voel zoveel afstand tussen mij en mijn man.” Dat was het tema waar Lisa naar wilde kijken in een familie-opstelling. En ze hoopte die afstand te kunnen overbruggen want ze voelde zich zo alleen.

Al gauw bleek dat dit een “oud” gevoel was. Hoe ze ook haar best deed als kind, er bleef een afstand tussen haar en haar moeder en ze voelde zich zo alleen.

De therapeut besloot naar de oorsprong te gaan en kijken naar de relatie tussen Lisa en haar moeder. Ik werd uitgekozen als representant voor de moeder. Op die plaats voelde ik ook de afstand, zag ik de pijn daarvan in de ogen van “mijn” dochter maar wat op dat moment overheerste was de leegt en het ontdaan zijn van alle kracht. Het leek of ik  me alleen maar staande kon houden als ik volledig in mezelf gekeerd bleef.

Om deze vrouw te helpen werden alle vrouwen van haar clan – moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, zussen, tantes – achter haar geplaatst. Dan werd zij (ik dus) uitgenodigd om zich om te draaien…

Het was magisch! Voor de vrouw wie ik representeerde en zeker ook voor mezelf. Al die vrouwen zagen er prachtig uit, hun ogen hadden een diepe liefdevolle blik; voor mij en voor het leven. Ze nodigden mij uit om tussen hen te lopen, hen aan te raken, mij met hen te verbinden, hun wijsheid en kracht en levenservaring, hun aanvaarding en liefde te ontvangen. Pas op dat moment besefte ik de pijn van de leegte, van geen binding voelen en kon die pijn er ook eindelijk uit.

In de plaats kwam er kracht, veel kracht om er te kunnen zijn, als moeder voor Lisa en als vrouw. En kon en mocht de afstand overbrugd worden want pas nu was de moeder in staat om te geven, te ondersteunen, te aanvaarden en kon Lisa ontvangen, haar eigen leegte vullen en meer vrouw worden.

Dan werd een representant voor de man van Lisa tegenover haar geplaatst – met achter haar nog steeds haar moeder en haar hele vrouwenclan. De blik van die man sprak boekdelen; ipv een klein verlangend meisje stond daar nu een vrouw voor hem die veel te bieden had en dat was heel aantrekkelijk.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in familie-opstellingen? Op deze link https://ptcgent.be/activiteiten/familieopstellingen/ vind je alle info.

Tine Jansen, systeempsychotherapeut met expertise in Familie-opstellingen, Relatietherapie en Rouw en Trauma.