Eigen aan een mythe is dat deze enerzijds met onwetendheid te maken heeft, en dus, zouden we denken, snel opgelost kan worden. Maar een ander deel van een mythe is veel moeilijker te veranderen omdat deze te maken heeft met ‘overtuigingen’, ideeën die we hebben over bepaalde zaken. En laat net bij relaties en bij seks het zo zijn dat hier veel ideeën en romantische idealen rond bestaan in ons hoofd. Net omdat onze ideeën hierover zo duidelijk lijken in ons hoofd, EN omdat wij er geen helden in zijn om het over relaties, laat staan seksualiteit, te hebben met onze partner, krijgen deze vaak niet de kans bijgesteld, genuanceerd, veranderd te worden.

Eén van de seksuele mythes is dat door over seks te praten de romantiek van seks zal verminderd worden. Nochtans is praten over seks een belangrijk onderdeel van een goede seksuele relatie. Uit onderzoek van Gottman blijkt dat slechts 9% van de koppels die zich oncomfortabel voelen om over seks te praten zeggen dat ze een bevredigend seksueel leven hebben.

Maar praten over seks, wat je leuk vindt, wat je hoopt dat jij of jullie ooit nog eens uitproberen, en waar je bang voor bent, is allesbehalve makkelijk. Heb je het ooit met je partner over je seksuele geschiedenis gehad? Over je geschiedenis in het algemeen zelfs? Dat zijn zaken waar we het in het begin van de relatie (een beetje) over hebben, maar daarna veel te weinig.  Heb je ooit met je partner gesproken over welke boodschappen je vroeger meekreeg over seksualiteit, wanneer je je bewust werd van je eigen seksualiteit? Waar je van genoot vroeger, hoe dit veranderde, waar je mogelijks pijn maar zeker schaamte ervaarde?

Moeilijk, en toch: taboes en mythes doorbreken begint bij onszelf. Het is doordat wij als individu moeilijke thema’s bespreekbaar stellen, met onze partner, met onze kinderen, met vrienden, dat we samen leren om anders naar relaties en seksualiteit te kijken.

Durf jij met je partner praten over wat je fijn en minder plezierig vindt? Over wat je fantasieën zijn? Wat je nog graag eens zou willen proberen op seksueel vlak?

We zijn heel benieuwd naar jullie reacties!

Een mooi filmpje over de Wereld Gezondheidsdag: