Hoe goed ken jij jouw partner?


10 vragen om tot meer verbinding te komen volgens Anita Chlipala van The Gottman Institute.


Het begin van een relatie. De stroom van non-stop sms’jes, de gesprekken ‘s avonds laat waarvan je zelfs de volgende ochtend nog in de wolken bent. Dan verstrijkt de tijd, je trouwt, het leven wordt een gekkenhuis en je vervalt in de sleur van praten over wie de kids ophaalt of wat je vanavond gaat eten. Jullie dagelijkse gesprekken veranderen van liefdevol praten in logistiek praten.

Pasgetrouwden zweren dat dit nooit het geval zal zijn. Maar te veel stellen raken emotioneel losgekoppeld en ze hebben het nooit zien aankomen.

Dit hoeft niet jouw verhaal te zijn. En toch zien we dat dit niet bij iedereen zo loopt. Een aantal koppels gaan doelbewust een echte dialoog met elkaar aan (sorry, gesprekken over de vaatwasser tellen niet mee). Met name hun methodes gingen niet gepaard met grote uitingen van genegenheid of een buitensporige hoeveelheid tijd. Het is zelfs zo dat de kleine dingen vaak meer indruk maken dan de weinige, onregelmatige grote gebaren.

Een van de makkelijkste manieren om opnieuw contact te maken – en dat kost niet noodzakelijk veel tijd – is door zinvolle, open vragen te stellen en volledig aanwezig te zijn in gesprekken.


Wat zijn belangrijke voorwaarden ?

  1. Wees bewust.
  2. Trek tijd uit (begin met 20 minuten) waarin je je kunt concentreren op je partner zonder enige afleiding en zet de tv uit en de mobiele telefoons in een andere kamer.
  3. Stel jezelf kwetsbaar op. Het is een weg naar intimiteit en het helpt je vertrouwen op te bouwen en te behouden.


Waar kan het dan zoal over gaan?

  1. Wat is je beste en slechtste jeugdherinnering?
    Praten over je jeugdervaringen, zowel de positieve als de dingen die je pijn hebben gedaan, kan je partner inzicht geven in wat jou als volwassene heeft gevormd. Het kennen van hun overtuigingen kan zorgen voor meer begrip en waardering voor de overtuigingen, manieren van zijn en verschillen van je partner.
  2. Noem je drie grootste behoeften en hoe kan jouw partner jou daarbij helpen?
    Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je partner zich tevreden en verbonden voelt, is door aan zijn of haar behoeften te voldoen. Denk na over de dingen die essentieel zijn om je gelukkig te voelen in je relatie en geef je partner specifieke manieren waarop hij of zij aan jouw behoeften kan voldoen. Presenteer maw jouw handleiding. Dit betekent niet dat je op jouw wenken moet bediend worden, maar als jouw partner dingen doet die belangrijk voor je zijn, dan zorgt dat ongetwijfeld voor connectie op een dieper niveau.
  3. Wie van je vrienden en familie heeft volgens jou de beste relatie en waarom?
    Soms vinden mensen het moeilijk om te verwoorden wat ze willen of nodig hebben in een relatie, maar ze kunnen het wel herkennen als ze het zien bij een ander stel.
  4. Wat is het leukste aan samen zijn?
    Naarmate de tijd verstrijkt, groeien jullie als koppel naar elkaar toe. Jullie zullen als koppel nieuwe dingen blijven ervaren en jullie antwoorden kunnen in de loop der jaren veranderen. Kom hier regelmatig op terug.
  5. Wat voor dingen doe ik waar jij je aan ergert en welk gedrag zou ik volgens jou moeten stoppen of aanpassen?
    Je kunt hopen dat je partner eerlijk tegen je is over het gedrag waar hij of zij zich aan ergert. Dit is niet altijd zo. Sommige mensen zijn conflictvermijdend en negeren deze gedragingen, alleen om later hun gevoelens te uiten in wrok of woede. Het doet misschien pijn aan je ego, maar het is niet realistisch om te geloven dat we onze partner niet zullen irriteren, zelfs niet onbedoeld. Proactief zijn kan helpen om onnodige negativiteit te minimaliseren.
  6. Is er iets dat je ‘s nachts wakker houdt en dat je niet met mij hebt gedeeld?
    Soms verzwijgt je partner iets voor je omdat hij je niet wil belasten met zijn problemen, omdat hij weet dat je zelf al genoeg stress hebt.Als je elkaars stressfactoren kent, kun je steun, begrip en empathie bieden.
  7. Is er iets waarvan je hebt gedroomd om te doen, maar nog niet hebt gedaan?
    Wat heeft je ervan weerhouden om dit te doen? Je partner heeft misschien andere dromen dan toen je hem voor het eerst ontmoette. Dat is niet erg. Door deze vraag te stellen, krijg je inzicht in wat hij of zij wil en wat hem of haar tegenhoudt om zijn of haar dromen te verwezenlijken. Je wilt de grootste supporter van je partner zijn in het bereiken van hun doelen.
  8. Waarom hou je van mij? En wanneer voelde je je het meest geliefd door mij?
    Het is makkelijk om de drie woorden te zeggen en te denken dat dat genoeg is. Maar weten waarom herinnert je partner eraan dat je zijn of haar unieke kwaliteiten herkent. Mensen houden ook anders van elkaar en voelen zich dus ook anders bemind. Verschillen zijn onvermijdelijk, maar het is belangrijk om voortdurend te communiceren over wat jullie allebei nodig hebben om je het meest geliefd te voelen door elkaar.
  9. Wat vinden jullie onvergeeflijk en waarom?
    Het is niet verwonderlijk dat koppels korte uitspraken doen als: “Als je vreemdgaat, zou ik je verlaten” of “Als je ons spaargeld verkwanselt, zou ik scheiden”. Ze praten niet diepgaand over de pijn die ze zouden voelen en waarom. Als je meer in detail weet wat je partner diep zou kwetsen, kan dat een dosis realiteitszin geven en je relatie helpen beschermen.
  10. Hoe kunnen we ons seksleven verbeteren?
    Een van de meest kwetsbare gebieden in de meeste huwelijken, zo niet het meest kwetsbare, is fysieke intimiteit. Als een herhaalde afwijzing van seks wordt opgevat als een persoonlijke afwijzing, kan de verbinding gemakkelijk verbroken worden. Intimiteit lijdt eronder als mensen gefocust blijven op de dingen die niet goed gaan of de goede dingen voor lief nemen.

Door aan de slag t gaan met dergelijke vragen en regelmatig te spreken over wat jou echt bezig houdt, blijf je gefocust op die goede dingen en zal je relatie een boost krijgen.
Het is geen geheim, zo blijven gelukkige koppels gelukkig.

 

Veronique Bundervoet,
psychologe, relatietherapeute en opleider in de relatiedynamieken