Wat gebeurt er nu precies wanneer een relatie beëindigd wordt ?
  1. Je bent onderste boven omdat je niet goed weet wat je overkomt, je kan niet goed vatten wat er is gebeurd en je wordt geconfronteerd met spanning (lichamelijk en emotioneel).

Wat te doen ?

In deze fase is het belangrijk dat je kan vertragen, om de kwaadheid en het verdriet te voelen (‘Ik voel mij vreselijk en weet niet goed waarom’). Je zal tijd moeten nemen om dit nieuwe gevoel binnen te laten, om ermee te leren functioneren.

  1. In een tweede fase geraak je uit balans. Je kan geblokkeerd geraken als je beseft dat er geen weg terug is. Oude pijn komt mee naar boven, zelfkritiek verhoogt (‘Ik ben misschien toch niets waard’)

Wat te doen ?

Inzetten op eigenwaarde. Dit is een kwetsbare periode waarbij je door het oog van de storm gaat om te komen tot besef wat echt belangrijk is voor jou. Hier begin je te beseffen wat je werkelijk nodig hebt als persoon, niet noodzakelijk wat je nodig hebt van de persoon waarvan je afscheid neemt.

  1. Tenslotte is het zinvol om terug te keren naar het punt waar de relatie beëindigde om te onderzoeken wat zowel goed als lastig was. Hier ontstaat vaak een gezonde vorm van kwaadheid. Er wordt een balans opgemaakt waarbij je ook terug kan focussen op het goede want dat zijn de zaken waarvan je ook afscheid dient te nemen. Hier ontstaat het rouwen, beseffen wat je zal missen.

Wat te doen ? 

Hier begint het rouwen, voelen wat er te voelen is. Emoties de ruimte geven en reguleren waar nodig. Inzetten op emoties om jou op een gezonde manier te helpen afscheid te nemen. Beseffen dat het leven er vanaf nu anders zal uitzien. Leer uit de pijn, neem mee wat goed was en besef wat je bij een volgende relatie anders wil. Dit doe je door op zoek naar onderliggende betekenis van de relatie, en van de breuk: Wat heb ik gekregen in deze relatie? In welke mate beïnvloedde dit hoe ik naar mezelf keek? Wat ben ik verloren in de relatie? In welke mate bepaalt dit hoe ik naar mezelf en mijn context kijk? Wat verlies ik in de breuk? Welk deel van mijn identiteit ben ik bang te verliezen door de breuk? Verlies ik ook een gezin? Een familie? Het idee dat ik nooit nog iemand anders zal vinden?

Tot slot is het goed om te bekijken hoe je verder kan vanaf hier, hoe je je eigen leven weer kan herdefiniëren.

In onderstaande TED Talk legt Antonio Pascual-Leone de stappen verder uit.

Veronique Bundervoet, systeemtherapeute en relatietherapeute

How to Get Over The End of a Relationship | Antonio Pascual-Leone