Door dagelijkse opvoedingsstress en terugkerend uitdagend gedrag van je kinderen ben je vatbaarder om gekaapt te worden door je eigen emoties: kwaadheid of angst nemen het roer over. Dit leidt tot onnodige, uitputtende escalaties.

Je vraagt je af: hoe kan ik als ouder dit patroon doorbreken? Hoe kan ik mijn emoties de baas blijven? Hoe kan ik de rustige ouder zijn?  Hoe kan ik als ouder sterk in mijn schoenen staan? Hoe kan ik mij goed voelen in de rol als ouder?

  • Wil je minder boos worden op je kinderen?
  • Wil je minder opgejaagd door het leven rennen.
  • Wil je minder bezorgd zijn als ouder?
  • Wil je rustiger blijven in conflicten met je partner of kinderen?
  • Wil je meer genieten van het ouderschap?
  • Wil je meer vertrouwen in het opvoeden?

Dan is deze training voor jou !

Mindfulness: train je aandacht

Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, aanwezigheid, aandachtigheid. Je bent daar waar je aandacht is. Met mindfulness kan je beter leren omgaan met stress, angsten, piekeren, slapeloosheid, boosheid, pijn… Het is een wetenschappelijke techniek wat ook effect heeft op je eigen creativiteit.  Het verhoogt jouw empatisch vermogen wat jou helpt om verbindend te communiceren.

Training Mindful Opvoeden

Deze training maakt je bewust van de stress en hectiek die het ouderschap met zich meebrengt. En je leert er vooral beter mee om te gaan.

De training Mindful Opvoeden combineert oefeningen, instructiemomenten, nabesprekingen en inzichten.

Je traint je vermogen om minder te reageren vanuit kwaadheid, schuldgevoel, irritatie of angst. Je ontwikkelt de keuzevrijheid om afgestemd te reageren op je kind en met meer bewuste aandacht aanwezig te zijn bij de opvoeding. Je oefent het aanvoelen van je grenzen en durft erover te communiceren. Je ontdekt hoe je anders om kunt gaan met conflict en herstel. Je vindt nieuwe, creatieve manieren om in te spelen op het gedrag van je kind en partner.

Doel van de training

Versterken van eigen emotieregulatie als ouder om een emotioneel veilige ouder te zijn.
De training wil geen pedagogisch normatief kader aanbieden, maar wil dat je sterker in je schoenen staat als ouder.

Mindfulnessmeditatie als hersengymnastiek

Eén van de manieren om mindful-in-het-leven-staan te oefenen, is meditatie.
De term ‘meditatie’ verzamelt de uiteenlopende manieren waarop je je eigen brein kunt kneden. Mediteren kan de ‘bedrading’ in je bovenkamer positief beïnvloeden. Je ontwikkelt meer focus, betere aandacht, groter zelfbewustzijn, sterker empathisch vermogen, meer zelfcontrole.

Meditatie staat los van je geloof of levensovertuiging. Hoe spiritueel of aards je ermee wilt omgaan, bepaal je zelf.
Mindfulnessmeditatie is niet iets om in te geloven, het is iets om te doen.

Met mindfulnessmeditatie gericht op je ouderschap train je je hersenen om een meer ontspannen, aanwezige en aandachtige ouder te worden.

Een integratieproces

In vijf sessies gespreid over vijf weken leer je stapsgewijs hoe je bewust en liefdevol in je rol als ouder kan stappen.

Met verschillende methodieken (meditatie, nabespreken, theoretisch kader, reflectievragen, uitwisseling in groep) wordt de integratie van het geleerde gefaciliteerd. Na elke sessie ga je naar huis met wat huiswerk… 🙂
Deelnemers ontvangen een syllabus en krijgen een online link naar de gebruikte meditaties.

Training in 5 sessies
 • Automatisch opvoeden en opvoedingsstress
 • Met een beginnersblik kijken naar je kind
 • Anders omgaan met opvoedingsstress
 • Conflicten en herstel
 • Grenzen voelen en aangeven
Wat zijn de voordelen van een training mindful ouderschap?

Uit wetenschappelijk onderzoek o.a. door prof. Susan Bögels (Universiteit van Amsterdam, UvA) blijkt dat een training Mindful Ouderschap resulteert in:

 • Minder ouderlijke stress en meer genieten van het ouderschap
 • Minder reageren vanuit automatische patronen maar meer vanuit rust en bewustzijn
 • Minder probleemgedrag bij kinderen
 • Minder psychische klachten bij ouders
 • Een betere relatie tussen partners en co-opvoeders
 • Een betere relatie tussen ouders en kinderen
Praktisch

Deze training wordt gegeven door Matthea Belis, orthopedagoog, relatie- en gezinstherapeut. Matthea werkt in een groepspraktijk in Gent. Ze heeft jaren ervaring als gezinsbegeleider en als lesgever aan de hogeschool.
De training gaat in de vestiging in Gentbrugge door. Het minimum aantal deelnemers om deze training te laten doorgaan is 8, het maximum aantal deelnemers is 12.

Wat zeggen anderen over deze training?
  • Ik kon zo schreeuwen tegen mijn kinderen. Sinds de training heb ik amper nog staan schreeuwen. Dat cruciale moment – die fractie van een seconde – waarin ik nog kan kiezen, daar ben ik mij bewust van geworden. Nog kunnen stoppen om dan te kiezen hoe ik wil reageren.
   – Een tevreden papa-deelnemer –
  • Voor mij is vooral de meditatie nieuw en verrijkend geweest. Ik zou het nooit spontaan gestart zijn, maar moet erkennen: een meditatie-pauze doet me goed, zeker in periodes van onrust. Het stelt me gerust dat ik op iets kan terugvallen.
   – Een gerustgestelde deelneemster –
  • Ik vond het mediteren eigenlijk nog fijn. Ik heb het nu in de plaats van wat tv-kijken gedaan en dat beviel me wel. Het staat nog in zijn kinderschoenen maar ben echt van plan daar verder mee te gaan.
   – Een verraste papa-deelnemer –
  • Naast mindfulness nog zoveel pedagogische input! Ik voel me toegerust!
   – Een geïnspireerde papa-deelnemer –
  • Ik voel me zo bevrijd van mijn rigide denkbeelden over mijn zoon. Ik zie terug zijn mooie kanten en voel zoveel dankbaarheid.
   – Een ontroerde mama –
  • De cursus heeft me tools gegeven om sneller situaties te herkennen en escalaties te voorkomen. Heel waardevol om ervaringen van anderen te horen. De herkenbaarheid van sommige verhalen werkt heel troostend.
   – Een dankbare papa-deelnemer –
  • Ik kan het perspectief van mijn kind beter zien én erkennen, ook al betekent dat niet dat ik toegeef op een grens. Het voelt veel juister zo.
   – Een gesterkte papa –
  • Matthea, zo fijn om te ervaren wat een goede groepswerker je bent. Je rust en know-how tijdens de sessies zijn inspirerend en doen tegelijkertijd deugd. Een soort van pauze, waar ik telkens naar uit keek, middenin het drukke en stressvolle leven van elke dag. Het voelde als een moment van stil mogen staan en verbazingwekkend rijker verder gaan. Dank je wel daarvoor!
   – Ervaren alleenstaande mama van 4 kids –
  • Matthea fileert een hoop literatuur en doorleefde kennis tot hapklare sessies. Als je niet langer op automatische piloot wil zorgen voor je kinderen is dit een geweldige aanrader!
   – Een enthousiaste deelneemster –

Data:

De training bestaat uit 5 sessies: donderdagavond 07/11, 14/11, 21/11, 28/11 en 05/12/2024 – we starten om 19u30 en eindigen om 22u.

Locatie:

Oude Brusselseweg 107, Gentbrugge

Prijs:

275€
Wenst jouw partner ook deel te nemen op dezelfde data? 50% korting.

Inschrijven:

Inschrijven kan via volgende link: https://eu.jotform.com/230952436589366

Annulatievoorwaarden:

Er kan kosteloos geannuleerd worden tot één maand voor de start van de workshop. Annulatie tot twee weken voor de start van de workshop bedraagt 50% van het inschrijvingsgeld. Bij annulatie vanaf 14 kalenderdagen voor de start van de cursus is 100 % van het inschrijvingsgeld verschuldigd.

De training gaat door van zodra er acht inschrijvingen zijn.

Vraag informatie aan over

Mindful opvoeden