Over deze quote van Esther Perel kan je een heel boek schrijven, omdat hij zoveel inhoud bevat. Voor ons vatte hij goed de inhoud samen van de verschillende Masterclasses die we bij de School voor Relatietherapie volgden van Esther Perel.

Liefde is een schip – dat je met twee moet besturen. De ene partner leidt het ene moment, of rond een bepaald domein, de andere leidt rond andere zaken of op andere momenten in de relatie. Dit is niet altijd makkelijk voor een koppel, je moet zaken kunnen loslaten. Het vraagt vertrouwen in elkaar, en flexibiliteit om van positie te veranderen wanneer nodig. Een relatie heeft enerzijds vaste gewoontes nodig, maar ook verandering. Met beide zaken hebben we het soms moeilijk.

In dit schip is zowel veiligheid als avontuur belangrijk. Esther Perel zegt hierover dat veiligheid en stabiliteit is wat liefde nodig heeft in een relatie, maar dat passie avontuur vraagt – nieuwe dingen uitproberen, en daar dan een beetje bang voor zijn. Seks en verbondenheid gaan niet altijd samen, soms vloeken ze zelfs met elkaar. In de Nederlandse liefdestaal heeft avontuur een negatieve connotatie: ‘een avontuurtje’ hebben betekent een verhouding hebben. Terwijl avontuur hebben met je partner, experimenteren en wel zien waar je uitkomt net lucht (en vaak ook humor) in je relatie brengt.

‘I catch you – ik vang je. En dan? We associëren passie vaak met het begin van een relatie, en hebben de idee dat dit daarna moet vervangen worden door liefde. Vanaf het moment dat we ons engageren naar elkaar lijkt het alsof we de passie doden, dat dit dan niet meer nodig is, of dat we hier geen tijd meer aan moeten besteden. Dit klopt niet, passie is iets dat komt en gaat, maar dat, net zoals praten met elkaar, tijd en engagement vraagt. Het is net zoals praten niet iets dat vanzelf komt.

En hier komen we dan bij het laatste deel van de quote: engagement in de relatie heeft met tijd te maken, één van de grootste luxes van het leven. Een relatie houdt niet op bij ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ – dan begint het vaak maar pas! Het is niet dat mensen uren per dag moeten besteden aan elkaar, maar het zit net in de kleine dingen, die een beetje tijd maar vooral aandachtigheid vragen.

Esther zei dit tijdens één van de masterclassen heel mooi: fantasie is het brood van de armen. Het is de motor van begeerte – ‘Hoe kan je zo lang bij dezelfde persoon zijn als je geen fantasie gebruikt?’ vraagt ze zich af.

Er is binnen PTC Gent vanalles broeiende rond relaties: we organiseren regelmatig een relatietrainingsdag (https://ptcgent.be/activiteiten/relatietraining/)  In het voorjaar organiseren we onze Jaaropleiding Partnerrelatietherapie. (https://ptcgent.be/activiteiten/jaaropleiding-partnerrelatietherapie/).

Meer weten over Esther Perel? In de Ted Talk hieronder heeft Esther het over passie in een langdurige relatie.