Voor een wit blad zitten met het voornemen om iets te schrijven. En na 10 minuten merken dat het blad nog even leeg is.

Zoveel thema’s die voorbijkomen – daar zou ik ook iets kunnen over schrijven.

Bloggen als een moment van mindfulness – als een eigen ervaring vastnemen, belangrijk genoeg vinden om erbij te blijven en te onderzoeken wat het is. Met veel mildheid voor het niet vinden van de juiste woorden, de gedachten die alle kanten opvliegen, de aannames over mezelf dat ik dat niet kan. Dit allemaal gewaarworden. Oh ja, dit heb ik geleerd – dat mijn ervaring er niet echt zoveel toe doet, dat ruimte nemen niet altijd kan, dat wat andere mensen ervan zullen vinden de waarde bepaald van wat mijn ervaring is. Interessant.

Joseph Goldstein (een gerenomeerde mindfulnesstrainer) schrijft dat mindfulness het vermogen en de kwaliteit is van de geest om gewaar te zijn van wat er gebeurt – zonder oordeel, zonder bemoeienis. De kwaliteit van de geest om als een spiegel te zijn die reflecteert wat zich aandient.

En tegelijk ook voelen hoe ik hier zit, in deze vertrouwde ruimte, de poes op mijn schoot, genietend van een tas thee.  Gewaar van het verlangen om deze interne wereld te delen. Komen tot wat hier en nu aanwezig is.

Dat is dikwijls het startpunt van de therapie. Bewust worden van wat er in je leeft.

Jack Kornfield schrijft: “The best of modern therapy is much like a process of shared meditation, Where therapist and client sit together, learning to pay close attention to those aspects and dimensions of the self that the client may be unable to touch on his or her own”.

(in vrije vertaling: therapie lijkt veel op gedeelde meditatie. Twee mensen zitten samen en leren om aandacht te schenken aan aspecten en dimensies van de eigen ervaring waar de persoon alleen moeilijker bij kan komen).

Mindfulnesstraining kan helpen maar deze vaardigheid kan ook aangeleerd worden in de begeleiding.

In het you-tube filmpje hieronder vertelt Ingrid over wat ‘compassie’ betekent.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in compassietraining? In deze link vind je alle info: https://ptcgent.be/activiteiten/compassietraining/

Ingrid Jacobs, gestaltpsychotherapeute, mindfulness-experte en compassietrainer