EFT is de afkorting van Emotionally Focused Therapy. Het EFT model verbindt drie perspectieven: het experiëntiële/intrapsychische, het systemische en de gehechtheidstheorie. EFT is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief.

EFT gaat niet alleen over beter communiceren, maar bovenal over verbinden. Niet het conflict, maar de liefde staat centraal.

Je komt thuis, moe van je werk, je zet je tas neer en struikelt over de schoenen in de gang. Jij schiet uit tegen je partner wordt woedend over de rommel in huis die in jouw ogen weer niet te overzien is. Herkenbaar ?????

In de ideale wereld zou je partner begrijpen dat je geïrriteerdheid eigenlijk over iets anders gaat. Want misschien heb je een rotdag gehad, stond je in de file door een verkeersongeval, of sliep je de voorbije nacht niet goed. Wat je op zo’n momenten het meest verlangt is dat je partner zijn armen om je heen slaat, en vraagt wat er aan de hand is met jou. Maar vermoedelijk zal zijn reactie eerder zijn dat hij eveneens kwaad reageert, en vertelt wat hij al allemaal gedaan heeft sinds hij thuis kwam. Beide zaken maken dat jullie je allebei onbegrepen voelen, en niet gezien in wat je allemaal doet voor de ander en jullie gezin. En maakt het heel moeilijk om toch nog naar hem toe te gaan en te vragen of hij je even wil vasthouden, want dat het niet zo goed met je gaat.

In EFT leren koppels beter zeggen wat ze nodig hebben, praten over hun verlangens en over hun behoefte aan verbinding met de ander.

Sue Johnson, Canadeese relatietherapeute en grondlegger van de EFT schrijft in haar boek ‘Houd Me Vast’ dat het er in je relatie niet om gaan beter te leren communiceren, grote romantische gebaren te maken of te experimenteren met seksuele standjes. Het gaat om in te zien en te onderkennen dat je emotioneel gehecht bent aan en afhankelijk bent van je partner, en hierin troost, verbinding en bevestiging zoekt.

In EFT wordt een relatie vaak beschreven als een dans. In de eerste periode van je relatie gaat die dans vanzelf, voelen we elkaar woordeloos aan. Maar veel koppels belanden doorheen hun relatie in een ’duivelse dans’, zo beschrijft Johnson, waarbij de een achteruit stapt wanneer de ander een pas naar voren doet. Beiden bevestigen hierdoor de onveiligheid die ze voelen bij elkaar, om zichzelf nog kwetsbaar op te stellen, te vertellen hoe moeilijk hun dag is geweest. Het doel van EFT is om weer naar elkaar toe te bewegen, te dansen. Wat gebeurt er met je als je ruzie maakt? Enl: waar verlang je eigenlijk naar? En hoe moeilijk is het om dat tegen elkaar uit te spreken? Als mensen uitspreken wat hen zo pijn doet, en waarom, en hoezeer ze ernaar verlangen dat de ander hen steunt: dan komen we bij de essentie. Dat is altijd weer heel ontroerend, en enorm bevestigend voor de relatie.

Geprikkeld rond onze Houd Me Vast Training? Bekijk hier meer info rond deze training: https://ptcgent.be/relaties/relatietraining-voor-koppels/houd-me-vast-training/ . Past deze datum niet, of graag een andere relatietraininfg? Die hebben we: https://ptcgent.be/relaties/relatietraining-voor-koppels/relatietraining/

We organiseren voor hulpverleners een Jaaropleiding Partnerrelatietherapie waar de EFT-theorie aan bod komt: https://ptcgent.be/activiteiten/jaaropleiding-partnerrelatietherapie/

Wil je meer weten over EFT? Bekijk dan deze filmpjes waarin Sue Johnson EFT toelicht, waar je Sue Johnson met een koppel rond EFT aan de slag ziet en ervaringen van koppel rond de Houd Me Vast Training: